UPDATE: Wet kansspelen op afstand (KOA)

1 april 2021 was het dan eindelijk zover: de Wet kansspelen op afstand (wet Koa) is in werking getreden. Deze wet is een aanvulling op de Wet op de kansspelen (Wok) en legaliseert het online gokken in Nederland. De Wok had tot voor kort 2 legale online aanbieders namelijk Toto en Runnerz, waardoor andere aanbieders van online kansspelen voorheen niet waren toegestaan.

Veel mensen zijn of waren niet bekend met het feit dat online gokken in Nederland verboden was. Dit blijkt wel uit het feit dat honderdduizenden Nederlanders jaarlijks gebruikmaken van het enorme aanbod van illegale aanbieders om online te kunnen gokken. Online spelen in een casino, online bingo, sportweddenschappen (uitzondering TOTO) het was allemaal verboden en toch werd dit door veel Nederlanders gedaan.

Gedoogbeleid tot 2017

Tot 2017 werden online aanbieders gedoogd en niet beboet. Daardoor waren er veel online aanbieders op de Nederlandse markt. Dit veranderde na de zomer van 2017 toen de KSA (Kansspelautoriteit) hard ging optreden tegen deze aanbieders en ze sommeerde zich niet op Nederlandse spelers te richten. Bleven ze dit toch doen dan riskeerde men een boete van een paar ton, plus dat men niet aanmerking kon komen voor eventuele Nederlandse goklicentie in de toekomst. Er zijn dan ook diverse boetes uitgeschreven door de KSA in die periode. Gevolg was dat veel aanbieders zich terugtrokken van de Nederlandse markt in afwachting van de regulering.

Nu 4! jaar later staat het dan eindelijk te gebeuren, online gokken in Nederland wordt legaal.

Wet op kansspelen - KOA

Wet KOA

Met de Wet Koa worden online kansspelen in Nederland nu gereguleerd. Vanaf 1 april jl. kunnen (Nederlandse en buitenlandse) aanbieders bij de Kansspelautoriteit een aanvraag indienen voor een vergunning voor het online aanbieden van kansspelen. De Kansspelautoriteit heeft zes maanden de tijd om over de vergunningaanvraag te beslissen, wat betekent dat aanbieders vanaf 1 oktober 2021 legaal toegang krijgen tot de Nederlandse markt. Deze online aanbieders komen onder toezicht te staan van de Kansspelautoriteit, die moet zorgdragen voor handhaving van deze wet KOA. De wet Koa heeft als doel kansspelverslaving tegen te gaan, kansspel gerelateerde fraude en criminaliteit tegen te gaan en spelers te beschermen.

Toezicht op online gokken

Door het reguleren van de online gokmarkt komt er meer toezicht op het online gokken en haar aanbieders. Zo verplicht de nieuwe wet Koa aanbieders van kansspelen zich aan te sluiten op het Cruks (het Centraal Register Uitsluiting Kansspelen). Dit is om speelgegevens vast te leggen in een controledatabank voor toezicht en controle. Vergunninghouders moeten de identiteit van de speler vaststellen, deze identiteit verifiëren en alle financiële transacties registreren. Bij verdenking van fraude witwassen of andere gerelateerde criminaliteit (bijvoorbeeld matchfixing), moet een speler worden uitgesloten.

Vergunninghouders zijn ook verplicht informatie over verdachte gokpatronen bij de Kansspelautoriteit te melden. De Kansspelautoriteit en andere toezichthouders hebben toegang tot de controledatabank en controleren of de aanbieder zich aan de regels en voorschriften houdt.

Legale aanbieders vanaf oktober 2021

Zoals gezegd zullen de eerste online aanbieders met een licentie de markt in oktober 2021 betreden. Met de nieuwe wetgeving, de toegenomen verplichtingen voor online aanbieders en de toegenomen bevoegdheden voor de Kansspelautoriteit wordt de markt gereguleerd en is er meer toezicht op kansspelverslaving. De identiteit van de speler, het speelgedrag en het betaalgedrag zal voortdurend worden gemonitord. Bij overtreding van de wet KOA door online aanbieders kan de Kansspelautoriteit boetes uitdelen of de licentie innemen.

De Kansspelautoriteit heeft al aangekondigd dat de handhaving van het resterende illegale aanbod de volle aandacht krijgt, waarbij de inzet is het resterende illegale aanbod zo klein mogelijk te maken.

Op BesteBingoSites zal je alleen online bingo aanbieders vinden die een licentie hebben aangevraagd of in het aanvraagproces zitten. Op die manier reviewen en promoten wij alleen aanbieders met een Nederlandse licentie, zodat jij verzekerd bent van een veilige speelomgeving.

Bekijk hier de beste online bingo aanbieders in Nederland.